25 Jaar Stichting Open-Atelierdagen Noord-Oost Veluwe 2019

In 1995 zijn de Open Atelierdagen begonnen in Epe, maar al na korte tijd werd het verzorgingsgebied vergroot naar de gehele Noord Oost Veluwe met de plaatsen Epe, Heerde, Hattem, Oene, Veessen, Vaassen, Welsum, Emst, Wapenveld en soms ook Wezep. Dit jaar bestaan we 25 jaar en willen daar natuurlijk extra aandacht aan besteden. In oktober zijn weer de jaarlijkse Open Atelierdagen, hier zullen ook extra activiteiten aan verbonden worden, daarover zeker meer op onze website.

 

We beginnen dit jaar met een feestelijke aftrap in Epe, in de bekende expositieruimte 'de Ring' van het gemeentehuis, aan de Markt 1. Hier zal van 11 april t/m 17 mei van maar liefst 46 kunstenaars werk te zien zijn. Sommige van deze kunstenaars doen al vele jaren mee, in het bijzonder willen we dan Pita Vreugdenhil noemen, die alle 25 jaren mee heeft gedaan. Ook zal hier materiaal te zien en te lezen zijn wat vertelt over de jaren vanaf het ontstaan tot de huidige invulling, ook de welbekende brochures en ander beeldmateriaal van alle jaren zijn hier te zien. De expositie is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00-16.00 uur en de toegang is gratis.

 

De opening is 10 april.

 

25 Jaar OAD

Het aanbod van open atelierdagen is in Nederland tegenwoordig zonder meer groot te noemen. Liefhebbers kunnen bijna elke week wel terecht bij een kunst- of atelierroute. Dat was in 1994 wel anders, toen was dat nog helemaal nieuw, een aantal kunstenaars heeft toen het initiatief genomen om deze stichting op te zetten en in 1995 is de start geweest en vond de eerste editie plaats. Dit bleek met groot enthousiasme door het publiek ontvangen te worden en was zodoende zeker een stimulans om hier mee door te gaan.

 

Door de jaren heen groeide het aantal bezoekers en het aantal deelnemende kunstenaars, maar dit initiatief werd op meerdere plaatsen in Nederland overgenomen. Met de toename van het aantal kunstroutes was het niet meer zo vanzelfsprekend dat we op heel veel bezoekers konden rekenen, de beste manier is dan om je te onderscheiden in positieve zin.

 


Dat deden we door niet alleen een expositie mogelijkheid te zijn maar het publiek kon bij ons daadwerkelijk in de keuken van de kunstenaar kijken, het open atelier. Daarnaast heeft de stichting al jaren geleden gekozen voor een serieuze toelatingstoetsing voor nieuwe en herintredende deelnemers. Het doel was om daarmee een aantrekkelijk basisniveau van de geboden kunst te bieden aan de bezoekers en daarmee een constante kwaliteit te leveren.

 

Daarnaast werd er ieder jaar een brochure, in de vorm van een boekje in handzaam formaat, uitgegeven met daarin voor iedere kunstenaar een eigen pagina met foto van het werk en omschrijving. Ook bevatte het boekje en losse kaart van het gehele deelnemende gebied met daarop aangegeven alle deelnemende ateliers en bereikbaarheidsgegevens, zodat men gemakkelijk een eigen route kon uitstippelen.

 


Jarenlang waren dit prachtige boekwerkjes, in hoge kwaliteit gedrukt, deze werden dan ook door vele bezoekers verzameld elk jaar, het werden heuse collectors-items. In 2018 hebben we helaas afscheid moeten nemen van deze brochures, van het vertrouwde boekje, kostentechnisch was dit echter niet meer verantwoord. Daarvoor in de plaats is nu een vouwblad gekomen, in gelijke kwaliteitsdruk, met nagenoeg dezelfde informatie en ook weer een routekaart, erg praktisch.

 

Het is een voorrecht dat de Noord Oost Veluwe bedeeld is met zo'n groot aantal enthousiaste kunstenaars in vele disciplines, nog steeds hebben we ieder jaar weer tientallen deelnemende ateliers die en aantrekkelijke kwaliteit en vakmanschap laten zien. Ook dit jaar doen er in oktober weer rond de 40 kunstenaars mee, de informatie hierover en over de extra activiteiten dit jaar zullen volgen op deze website.Reactie schrijven

Commentaren: 0