Nieuwsoverzicht

OAD 2020 Light

De Open Atelierdagen 2020 worden een editie “light”.

 

Dit betekend dat dit jaar niet alle ateliers meedoen. Vaak omdat een strikt 1,5 meter afstandsbeleid niet in alle ateliers haalbaar is of vanwege persoonlijke overwegingen. Er wordt dit jaar geen vouwblad uitgegeven, maar alle informatie over de deelnemende ateliers vind u hier op de website.

 

We hopen dat u toch een mooie tocht langs de deelnemende ateliers zult hebben en rekenen erop dat u zich houdt aan de door het RIVM gestelde regels!


Correcties Vouwblad 2019

In het vouwblad staat bij een enkele kunstenaar helaas nog verouderde informatie. Met name:

 

  • Het werk van Truus Bouwmeester en Lies Hundepool is te zien op de prachtige lokatie Kasteel de Cannenburgh, in het voorhuis. Adres: Maarten van Rossumplein 4, 8171 EB, Vaassen
  • Het atelier van Jan Sickmann en Jan Warnaar is niet , zoals vermeld op het vouwblad, op zondag gesloten, maar op vrijdag gesloten. Dit atelier is dus op ZONDAG  6 OKT. WEL OPEN !!

 


OAD 2019


 

 

In 1995 zijn de Open-Atelierdagen begonnen in Epe, maar tegenwoordig uitgebreid naar plaatsen als Heerde, Hattem, Oene, Veessen, Vaassen, Welsum, Emst, Wapenveld en Wezep. Een aantal kunstenaars heeft in dat jaar het initiatief genomen om deze stichting op te zetten om kunst toegankelijker te maken voor publiek met als extra mogelijkheid om echt in het atelier van de kunstenaar te kijken, wat normaal niet zo makkelijk is. Dit werd door publiek heel enthousiast ontvangen en door de jaren heen groeide het aantal deelnemende ateliers en het aantal bezoekers. Ook in het jubileumjaar deden er weer ruim 40 kunstenaars mee!

25 Jaar Stichting Open-Atelierdagen Noord-Oost Veluwe 2019

In 1995 zijn de Open Atelierdagen begonnen in Epe, maar al na korte tijd werd het verzorgingsgebied vergroot naar de gehele Noord Oost Veluwe met de plaatsen Epe, Heerde, Hattem, Oene, Veessen, Vaassen, Welsum, Emst, Wapenveld en soms ook Wezep. Dit jaar bestaan we 25 jaar en willen daar natuurlijk extra aandacht aan besteden. In oktober zijn weer de jaarlijkse Open Atelierdagen, hier zullen ook extra activiteiten aan verbonden worden, daarover zeker meer op onze website.

 

We beginnen dit jaar met een feestelijke aftrap in Epe, in de bekende expositieruimte 'de Ring' van het gemeentehuis, aan de Markt 1. Hier zal van 11 april t/m 17 mei van maar liefst 46 kunstenaars werk te zien zijn. Sommige van deze kunstenaars doen al vele jaren mee, in het bijzonder willen we dan Pita Vreugdenhil noemen, die alle 25 jaren mee heeft gedaan. Ook zal hier materiaal te zien en te lezen zijn wat vertelt over de jaren vanaf het ontstaan tot de huidige invulling, ook de welbekende brochures en ander beeldmateriaal van alle jaren zijn hier te zien. De expositie is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00-16.00 uur en de toegang is gratis.

 

De opening is 10 april.

 

25 Jaar OAD

Het aanbod van open atelierdagen is in Nederland tegenwoordig zonder meer groot te noemen. Liefhebbers kunnen bijna elke week wel terecht bij een kunst- of atelierroute. Dat was in 1994 wel anders, toen was dat nog helemaal nieuw, een aantal kunstenaars heeft toen het initiatief genomen om deze stichting op te zetten en in 1995 is de start geweest en vond de eerste editie plaats. Dit bleek met groot enthousiasme door het publiek ontvangen te worden en was zodoende zeker een stimulans om hier mee door te gaan.

 

Door de jaren heen groeide het aantal bezoekers en het aantal deelnemende kunstenaars, maar dit initiatief werd op meerdere plaatsen in Nederland overgenomen. Met de toename van het aantal kunstroutes was het niet meer zo vanzelfsprekend dat we op heel veel bezoekers konden rekenen, de beste manier is dan om je te onderscheiden in positieve zin.

 


Dat deden we door niet alleen een expositie mogelijkheid te zijn maar het publiek kon bij ons daadwerkelijk in de keuken van de kunstenaar kijken, het open atelier. Daarnaast heeft de stichting al jaren geleden gekozen voor een serieuze toelatingstoetsing voor nieuwe en herintredende deelnemers. Het doel was om daarmee een aantrekkelijk basisniveau van de geboden kunst te bieden aan de bezoekers en daarmee een constante kwaliteit te leveren.

 

Daarnaast werd er ieder jaar een brochure, in de vorm van een boekje in handzaam formaat, uitgegeven met daarin voor iedere kunstenaar een eigen pagina met foto van het werk en omschrijving. Ook bevatte het boekje en losse kaart van het gehele deelnemende gebied met daarop aangegeven alle deelnemende ateliers en bereikbaarheidsgegevens, zodat men gemakkelijk een eigen route kon uitstippelen.

 


Jarenlang waren dit prachtige boekwerkjes, in hoge kwaliteit gedrukt, deze werden dan ook door vele bezoekers verzameld elk jaar, het werden heuse collectors-items. In 2018 hebben we helaas afscheid moeten nemen van deze brochures, van het vertrouwde boekje, kostentechnisch was dit echter niet meer verantwoord. Daarvoor in de plaats is nu een vouwblad gekomen, in gelijke kwaliteitsdruk, met nagenoeg dezelfde informatie en ook weer een routekaart, erg praktisch.

 

Het is een voorrecht dat de Noord Oost Veluwe bedeeld is met zo'n groot aantal enthousiaste kunstenaars in vele disciplines, nog steeds hebben we ieder jaar weer tientallen deelnemende ateliers die en aantrekkelijke kwaliteit en vakmanschap laten zien. Ook dit jaar doen er in oktober weer rond de 40 kunstenaars mee, de informatie hierover en over de extra activiteiten dit jaar zullen volgen op deze website.0 Berichten

Thema 'Rode Draad'


Ook dit jaar is er een thema wat de deelnemende kunstenaars  in een werk kunnen vertalen. Een aantal kunstenaars heeft zich laten inspireren door dit thema, dit jaar is dat 'de Rode Draad'. U kunt het themawerk in de ateliers herkennen aan de speciaal aangegeven plek.

Vouwblad vervangt Brochure


Dit jaar zal er voor het eerst geen brochure verschijnen, maar een geheel nieuw vouwblad met informatie van alle deelnemende kunstenaars, gerangschikt naar plaats, te herkennen aan de speciale kleur per plaats. Op de achterzijde van het vouwblad staat de vertrouwde kaart met daarop aangegeven de ateliers met de naam van de kunstenaar.
Dit vouwblad is gemakkelijk mee te nemen, is gratis en verkrijgbaar bij alle Bruna's, VVV's. TIP Hattem en fa.Duinkerken in Hattem en tevens bij een aantal toeristische plaatsen op de Veluwe.

Thema 2017 - Een Klein Kistje Kunst


Ook dit jaar is er een thema wat de deelnemende kunstenaars in een werk kunnen vertalen. Een aantal kunstenaars heeft zich laten inspireren door dit thema ('een Klein Kistje Kunst') en een aantal van deze werken kunt u zien in kunsthuis KEK, Beekstraat 5 in Epe. Binnen dit thema is 1 kunstwerk uitgekozen wat, volgens de jury, het meeste aanspreekt en waarin het thema zowel in vakmanschap, originaliteit en maatschappelijke boodschap is vertaald.

 

Dit is het werk van Peter van Oostrum met de titel ' Een verwensing voor Trollen-vloeistof, tot vermaak des Puren'.

 

Een eervolle vermelding voor Cherie Agterberg en de combinatie van de werken van Inge in't Hout en Janine Agteres.

 

Deze werken zijn een onderdeel van de expositie in kunsthuis KEK, waar werk te zien is van alle deelnemende kunstenaars. Daarnaast zullen in diverse ateliers ook themawerken te zien zijn.

 

Kunsthuis KEK is geopend tijdens het Open Atelierweekend op:

vrijdag 6 oktober      14.00 - 17.00 uur

zaterdag 7 oktober   11.00 - 17.30 uur

zondag 8 oktober     11.00 - 17.00 uur

 

Bij deze expositie liggen ook mappen van alle deelnemende kunstenaars, u kunt daarin meer van hun werk bekijken.

 

 

Het bestuur en alle deelnemende kunstenaars wensen u een bijzonder inspirerend weekend toe!

0 Berichten

OAD op Radio 794


OAD Radio 794 

Infomix is een informatief programma dat elke dinsdagavond te beluisteren is tussen 19:00 en 21:00 uur. Naast andere onderwerpen hopen Zita van noordenburg, Pita Vreugdenhil en Anita Moerman u deze week in dit programma enthousiast te maken voor de Open-Atelierdagen Noordoost-Veluwe.

 

Het programma wordt nadien ook nog herhaald op woensdagmiddag om 14:00 uur en op donderdagochtend om 9:00 uur.

 

Terugluisteren kan ook via www.radio794.nl.

 

Radio 794 - 106,5FM en 107,8FM ether-93,1FM, kabel www.radio794.nl

 

 

0 Berichten

Een Nieuw Uiterlijk


Er is een nieuwe website met een nieuw logo, het resultaat van een proces waarin social media een grotere rol gaat spelen. We willen een actiever platform creëren met meer input van de kunstenaars. Met meer achtergrondinformatie, wat hen bezig houdt en inspireert, maar ook waar ze zich laten zien.

 

Ook de Facebookpagina heeft een nieuw uiterlijk en zal up-to-date informatie bevatten over de deelnemende kunstenaars en hun activiteiten.

 

Uiteindelijk zal deze nieuwe stijl terug gaan komen in alle communicatie en materialen van de stichting Open-Atelierdagen Noordoost-Veluwe.


0 Berichten

Nieuwe Deelnemers


Dit jaar verwelkomen wij acht nieuwe kunstenaars:

 

- Vilttextiel:

  • Linda Dezijn

- Beelhouwen:

  • Lies Hundepool
  • Truus Bouwmeester

- Schilderkunst:

  • Miep Offenberg
  • Jessika van der Vegt
  • Klaarke van der Kolk
  • Caroline van de Vate
  • Maria Kuiken

Zij zullen later nog individueel in de schijnwerpers worden gezet.

 


4 Berichten